Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان،صفحه‌ای در اینستاگرام وجود دارد که متعلق به یک کاربر پرتغالی است. او در این صفحه، نما‌هایی از بنا‌های مشهور جهان را به اشتراک می‌گذارد که بیانگر تصویر فعلی و شکل قدیمی آن است.

به عنوان نمونه، کولوسئوم (تماشاخانه فلاویان) در امپراتوری روم احتمالاً این شکلی بوده است:

جالب اینکه در آن عصر، اغلب مردم در آپارتمان‌های رومی دو ـ سه طبقه زندگی می‌کردند که insulae نامیده می‌شد و فقط ثروتمندان توان زندگی در domus (عمارت) را داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

کولوسئوم ﻣﺤﻞ ﺑﺮﮔﺰﺍﺭﻯ جشن‌های صد روزه بود و ﺣﻴﻮﺍﻧﺎﺕ ﺩﺭﻧﺪﻩ ﺭﺍ ﺑﻪ ﺟﺎﻥ ﺑﺮﺩﮔﺎﻥ ﻭ ﮔﻼﺩﻳﺎﺗﻮﺭﻫﺎ ﻣﻰ‌ﺍﻧﺪﺍﺧﺘﻨﺪ ﻳﺎ ﮔﻼﺩﻳاﺗﻮﺭﻫﺎ ﺭﺍ ﻣﺠﺒﻮﺭ ﺑﻪ ﻛﺸﺘﻦ ﻳﻜﺪﻳﮕﺮ می‌کردند.

در نقاشی «شست برگشته» ژان لئون ژروم که در سال ۱۸۵۹ میلادی خلق شده، گلادیاتوری شکست‌خورده به مردم برای بالا نگه داشتن انگشت شست التماس می‌کند تا زنده بماند

 


معبد ابوسمبل در مصر

معبد پوزیدون در یونان

یکی دیگر از بنا‌هایی که این صفحه به‌صورت رایانه‌ای بازسازی کرده، «طاق کسری» در عراق است. بنایی که در زمان پادشاهی در تیسفون در عراق کنونی ساخته شد.

«ایوان مدائن» یا «طاق کسری» از دو واه تشکیل شده است. از آنجا که واژه «طاق» معرب تاک پهلوی است، بنابراین نگارش «تاق» نادرست است.

اعراب به پادشاهان ایران «کسری» می‌گفتند که معرّب «هوسُرو» (هو=نیک و سُرو=سروده) یا همان «خسرو» در زبان فارسی است. دو خسرو در سلسله ساسانیان به پادشاهی رسیدند؛ خسرو یکم (انوشیروان) و خسرو دوم (خسرو پرویز). تاریخ‌نویسان در اینکه ایوان مدائن در هنگام کدام خسرو ساخته شده است، نظر یکسانی ندارند. اما به دلیل اینکه به دستور خسرو ساخته شده، به ایوان خسرو هم مشهور است.


موقعیت مکانی طاق کسری در عراق

«مدائن» جمع مدینه به معنی شهرهاست. مدائن دربردارنده چند شهر بر کرانه‌های دجله («تیگرَه» در پارسی باستان) است.

نقاشی طاق کسری پیش از وقوع سیل، اثر کاپیتان هارت

 


طاق کسری پیش از سیل (نقاشی اوژن فلاندن و پاسکال کست)

 


قدیمی‌ترین عکس از طاق کسری، سال ۱۲۶۳ شمسی

یکی از کهن‌ترین عکس‌ها از طاق کسری را «ژان دیولافوا» در سال ۱۲۶۳ شمسی گرفت؛ درست پیش از سیلاب ۱۲۶۷ شمسی که یک شانه ایوان را از میان برد. یعنی همان سالی که سفر ناصرالدین شاه به فرنگ بود.


طاق کسری، سال ۱۲۸۸ شمسی، مأخذ: دانشگاه سوآس لندن

طاق کسری، مشهورترین بنای بازمانده از دوران ساسانی است که در ۴۰ کیلومتری جنوب بغداد، در ساحل شرقی رود دجله قرار دارد. این بنا سال ۵۵۰ میلادی از آجر و گچ ساخته شده است و ۳۰ متر بلندی دارد.


طاق کسری، سال ۱۳۱۱ شمسی، مأخذ: کتابخانه کنگره ایالات متحده

باستان‌شناسان آلمانی در کاوش‌های سال‌های ۳۲-۱۹۳۱ میلادی در تیسفون، گچبری‌هایی یافتند که اکنون در موزه متروپُلیتن نیویورک نگهداری می‌شوند. یکی از این آثار الهامبخش محسن وزیری مقدم برای طراحی نشان دانشگاه تهران بود.

در این نشان، دو بال در وسط نقش طراحی شده که نشان از اوج گرفتن و پرورش ذهنی دانشجویان دانشگاه دارد. دو بال به خط پهلوی به معنای فزونی در این اثر نگارش شده است. چند سال بعد و ۱۳۵۰ شمسی، زنده‌یاد مرتضی ممیز این نشان را اصلاح و ساده‌تر کرد.

 


لوگوی دانشگاه تهران، مُلهم از گچبری تیسفون

 


آرایه برجسته سیمرغ، یافته‌شده در کاوش‌های باستان‌شناسی در طاق کسری، مأخذ: موزه متروپُلیتن نیویورک

موزه ایران باستان که بیش از ۸ دهه قبل توسط آندره گدار (معمار فرانسوی) با الهام از طاق کسری طراحی شد

 


طاق کسری، ۱۹۷۶ میلادی

 دی‌ماه سال گذشته همزمان با آغاز سال ۲۰۲۱ میلادی بود که بخشی از بخشی از «طاق کسری» در منطقه المدائن بغداد فرو ریخت. پس از ۴ ماه از این اتفاق، محوطه این بنا پاکسازی شد.

اخیراً هم اعلام شد گروهی از دانشگاه پنسیلوانیا در حال مرمت طاق‌کسری هستند.

منبع:فارس

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: مشهورترین بناهای تاریخی طاق کسری ساخته شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۶۲۳۹۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چگونه می‌توان با بیماری هلندی مقابله کرد؟

نحوه مدیریت درآمدهای حاصل از صادرات نفت یکی از چالش‌های جدی بوده که در مقاطعی گریبانگیر اقتصاد ایران شده است. این درحالی است که برخی کشورها مانند نروژ به رغم وجود موهبت نفت، تجارب موفقیت‌آمیزی از مدیریت درآمدهای نفتی داشته‌اند که بررسی آن می‌تواند مفید باشد.

به گزارش اکوایران، بیماری هلندی یکی از عوارض درآمدهای نفتی است که به صورت افزایش درآمدهای نفت صادراتی برخی از کشورها، بیکاری و تورم تشدید می‌شود و ساختار تولید داخلی با آسیب مواجه می‌شود.

در گزارش‌های پیشین با توجه به گزارش مرکز پژوهش‌ها به بررسی کانال‌های تسری بیماری هلندی به سیاست‌های پولی و ارزی در ایران پرداخته شد و به شکل اجمالی نحوه مقابله عربستان با این بیماری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که سیستم درحال اجرا در عربستان، قابلیت اجرا شدن در ایران را به دلایلی همچون تورم بالا و شرایط تحریم ندارد.

نروژ کشور دیگریست که با موهبت منابع نفتی همراه بوده و با مدیریت مناسب ساختار و درآمدهای نفتی در مقابل نفرین منابع ایستادگی کرده است. بنظر می‌رسد نروژ پیشرفته‌ترین مدل برای استفاده بهینه از درآمدهای نفتی را اجرا کرده و به همین دلیل تجربه این کشور به شکل خلاصه مورد بررسی این گزارش است.

درآمدهای نفتی در نروژ چگونه به دست دولت می‌رسد؟

دولت نروژ بخش زیادی از درآمد نفتی خود را از طریق بخش خصوصی و با عنوان مالیات نفتی دریافت می‌کند. حدود ۷۸ درصد درآمدهای نفتی شرکت‌های خصوصی این کشور به دولت به شکل پول داخلی پرداخت می‌شود، به عبارت دیگر شرکت‌های خصوصی خود مسئول تبدیل ارز به پول داخلی هستند. این موضوع باعث شده تا بانک مرکزی دیگر به عنوان بازیگر اصلی بازار ارز عمل نکند و عملکرد بازار دچار اختلال نشود.

این درحالیست که بخشی از درآمدهای نفتی دولت به شکل مستقیم از فروش نفت توسط دولت به دست می‌آید. درآمدهای ارزی دولت از این ناحیه به صورت روزانه به حساب‌های واسطه در بانک مرکزی نروژ واریز می‌شود. درآمدهای فوق‌الذکر پس از این مقطع، در اختیار صندوق بازنشستگی دولت GPFG که وظیفه سرمایه‌گذاری در کشورهای دیگر را دارد، قرار میگیرد.

قاعده مالی دولت نروژ برای کسری بودجه غیرنفتی

دولت نروژ هرسال بخشی از کل بودجه را به عنوان کسری بودجه غیرنفتی در نظر می‌گیرد و به عبارتی حجم کسری بوده تابع یک قاعده مالی به شکل زیر است: به طور متوسط در طول زمان کسری غیرنفتی بودجه دولت مرکزی نباید از نرخ بهره حقیقی سرمایه موجود در سازمان GPFG (به شکل متوسط ۴ درصد) که وظیفه سرمایه‌گذاری در خارج از کشور را به عهده دارد، بیشتر شود.

در حالت عادی کسری بودجه غیرنفتی دولت از درآمد نفتی غیرمستقیم که به کرون دریافت می‌شود، تامین می‌شود. هرساله سایر درآمدهای کرونی به حساب سازمان GPFG منتقل می‌شود.

به همین ترتیب مازاد ارز و کرون‌های حاصل از مالیات نفتی که به صندوق سرمایه‌گذاری خارجی دولت منتقل می‌شود، تاثیری بر حجم پایه پولی نروژ ندارد. همچنین تبدیل کرون‌های مازاد به ارز خارجی منجر به افزایش حقیقی نرخ ارز و افزایش قدرت رقابت تولیدات داخلی می‌شود.

استقلال بانک مرکزی نروژ در سیاست ارزی و پولی

با ذخیره منابع ارزی در سازمان GPFG و عملیات بانک مرکزی نروژ و فرآیند بودجه ریزی دولت، هم امکان سیاست‌گذاری پولی مستقل بر اساس هدفگذاری تورم وجود دارد و هیچ الزامی برای تبدیل درآمدهای نفتی به کرون وجود ندارد. در واقع بخشی از درآمدهای ارزی مطابق قاعده مالی مصرف شده و باقیمانده آن نیز از ترازنامه بانک مرکزی خارج می‌گردد.

همچنین با وجود اینکه کسری بودجه دولت سیاست‌های ارزی دولت را دچار محدودیت می‌کند اما با وجود قاعده مالی مشخص و پیشبینی‌پذیر بودن سیاست‌ها، امکان مدیریت بازار ارز برای بانک مرکزی نروژ فراهم می‌شود.

دیگر خبرها

  • ترک‌خوردگی‌ها و فرونشست عجیب نقش جهان
  • خلاقیت هنرمند سملقانی در کار با شیشه
  • (تصاویر) اگر نقاشی کودکان واقعیت داشت جهان چه شکلی می‌شد؟
  • کاخ سفید برای تأمین کسری بودجه دست به دامن افزایش مالیات می شود؟
  • واقعی‌کردن بهای خدمات ساخت‌وساز در کرج آثار مثبتی داشت
  • فرآیند ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی در کارخانه‌های مشهور (فیلم)
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • چگونه می‌توان با بیماری هلندی مقابله کرد؟
  • عرضه به هنگام زمین و تأمین اعتبارات برای خرید مصالح از ضروریات ساخت مسکن توسط مردم است
  • عرضه به هنگام زمین و تامین اعتبارات لازم برای خرید مصالح از ضروریات ساخت مسکن توسط مردم است